Suntem intoxicați cu informații, de multe ori inutile, încât nu ne mai rămâne vreme pentru hrană spirituală. Avem multe de învățat din pilde. Mai jos redau o poveste cu tâlc.

12832392_977082515716728_8146163284988697655_nLicitația

Un om bogat, pasionat de artă, avea în colecția lui opere ale tuturor marilor maeștri, renascentiști, clasici și moderni, din toate școlile si curentele. Deseori statea împreună cu unicul său fiu, admirând minunatele piese din colecția lor.

A izbucnit războiul. Fiul a fost înrolat și trimis la luptă. El a dat dovadă de mult curaj și a murit la datorie, în timp ce salva viața unui camarad. Când a primit anunțul, tatăl a fost profund îndurerat de pierderea unicului său fiu. O lună mai târziu, a auzit bătăi la ușă. În prag statea un tânar cu un pachet mare în brate… El aspus:

-Domnule, nu mă cunoașteți. Eu sunt soldatul pentru care fiul dumneavoastră și-a dat viața. În acea zi el a salvat multe vieți ale celor răniți dar, în timp ce încerca să mă ducă pe mine într-un loc sigur, un glonte i-a străpuns inima, el murind pe loc… Deseori ne vorbea de dumneavoastră și despre pasiunea pe care o aveți pentru artă. Tânarul i-a înmânat pachetul.

-Știu că este aproape un nimic. Eu nu sunt un pictor cunoscut, dar sunt convins că fiul dumneavoastră ar fi vrut să aveți acest tablou.

Tatăl a început să desfacă ambalajul. Era un portret al fiului său, pictat de tânăr. Privindu-l atent, a fost uimit de felul în care tânarul pictor a reușit să surprindă chipul, dar și personalitatea fiului său. Tatăl a scos un suspin și cu ochii plini de lacrimi a mulțumit tânărului, oferindu-i și o sumă de bani pentru tablou.

-O, nu se poate așa ceva, domnule… Toata viața nu voi putea să plătesc pentru ceea ce fiul dumneavoastră a făcut pentru mine. Acesta este doar un cadou. Tatăl a prins
tabloul pe una din simezele sale. De câte ori avea vizitatori, el începea prin a le arata portretul fiului său și numai după aceea le dădea voie să vadă marile capodopere colecționate.

După moartea batrânului tată, s-a organizat licitația marii lui colecții de tablouri. S-au adunat foarte multe persoane care doreau să vadă și, mai ales, să achiziționeze tablouri pentru propriile lor colecții.

La deschidere, pe podium era postat portretul fiului.

Persoana delegată să conducă licitația, adjudecatorul, a deschis sesiunea,
lovind cu ciocanelul:

-Începem licitația cu acest portret al fiului. Cine deschide oferta?

În sală s-a lăsat liniștea….Apoi, de undeva din fundul sălii, o voce a strigat:

-Am venit să vedem marile opere! Sări peste această piesă!…

Dar, netulburat, adjudecatorul a continuat:

-Face cineva o ofertă pentru acest portret?… 100?… 200?…

Din sală, cineva a stigat iritat:

-Nu am venit pentru acest portret!… Ne-am adunat pentru picturile lui Rembrandt, Fragonard, Van Gogh, Matisse, Picasso și ale celorlalți maeștri!… Haideți să trecem, cu adevarat, la licitație!…

Netulburat, adjudecătorul a continuat:

-Fiul!… Fiul!… Îl vrea cineva pe fiul?!…

Într-un târziu, din cel mai îndepărtat colț al sălii s-a auzit o voce timidă:

-Dau eu 10 pentru acest portret…

Era cel care fusese, ani mulți, grădinarul tatălui și al fiului. Fiind un om sarac, nu putea să ofere mai mult.
-Există o ofertă de 10!… Cine dă mai mult?!… Dă cineva 20?!…

Sala era în fierbere.

-Dați-i-l lui pentru 10!…Să trecem la maeștri!…La maeștri!…

Nu-l voiau pe fiu. Toți doreau să profite de ocazie și să cumpere opere mari pentru colecțiile lor. Ferm, adjudecatorul a continuat:

-10, odata!…10, de doua ori!…

Si, lovind cu ciocanelul în masă:

-Adjudecat! VÂNDUT pentru 10!

Din față, cineva a zbucnit:

-În sfârșit, putem trece la marea colecție!…

Calm, adjudecatorul a pus jos ciocanelul, spunând:

-Îmi pare rău, dar licitația s-a încheiat.

Rumoare în sală:

-Dar tablourile?!…Cum rămâne cu maeștrii?!…Colecția?!…

-Regret, a spus adjudecatorul. Când am fost desemnat să conduc această licitație, mi s-a comunicat o prevedere secretă din testament, pe care nu am avut voie să o fac cunoscută decât în acest moment: licitația se referă numai la potretul fiului !Cine îl ia moștenește întreaga avere, care include și toată colecția de opere de artă! Omul care-l primește pe fiul obține TOT!…
Dumnezeu Tatăl a trimis acum 2000 de ani pe Fiul sau ca să moară pe cruce.
La fel ca mesajul adjudecatorului, și mesajul lui este:
-Fiul, Fiul, cine-l primește pe Fiul?!

Pentru că, vezi tu, acela care îl primește pe Fiul obține totul…

Că într-atât a iubit Dumnezeu lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viață veșnică. (Ioan 3/16) (Biblia Bartolomeu).

Aceasta este adevarata dragoste.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

One Comment

  1. Mihai Verzea

    🙂 Emotionant!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *